Larchmont Residence
Context: The project is located in Larchmont, a small suburban village located just north of New York City. Originally a barn, the existing house was moved to this property around 1900 and converted into a single-family residence. The shared living space was small and confined. Site: Property sizes in this neighborhood are usually 50’ x 100’ deep. The lot has a slight pitch from the rear property line to the front property line of about 1 in 20. The maximum lot coverage allowed is 30%. The rear portion of the existing house abutting the rear yard was the desired location for the new living room addition. This space was previously occupied by a screen porch, which was shaded by a high tree with a sixty-foot wide shading canopy. As a starting point, winter and summer sun angles were studied. The rear portion of the house faces directly south and glass openings facing south were maximized to allow views and sun penetration in the winter months. The existing tree and calculated overhangs provide total shading in the summer months. Design: Opposing traditional and modern styles inspired the design for the new addition. Constraints were exploited by installing sidewalls constructed of 12" thick concrete with steel beams spanning the entire width. Concrete walls were designed to capture and hold the heat in the winter months. In addition, this allowed the installation of floor-to-ceiling non-bearing glass walls along the entire south facade. A method was developed to manually screen the glass walls by creating a series of sliding panels, which are hung from the ceiling. The panels can also be used in the evenings to help contain the heat and for appropriate functions, which require varying degrees of privacy. A glass floor and linear skylight separate the new addition from the old and provide natural light for the lower children's playroom. This transition between new and old celebrates components of modern living. Completion date: 2007

Media

24 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 5 digital references and uploaded 24 media
    South Elevation West Elevation Interior - east Interior - west Interior - entry Floor Plan Elevations Site Plan Section  - Detail Context Solar study Summer and winter sun angles South Elevation West Elevation Interior - east Interior - west Interior - entry Floor Plan Elevations Site Plan Section  - Detail Context Solar study Summer and winter sun angles
    about 5 years ago via OpenBuildings.com