Lapierre School Complex

Paris-based studio GA Architecture's Giuseppe Grisafi and Patrizia Anania have recently designed a small school complex in the French city of Lens. The project is divided in two levels: a kindergarten on the ground floor, and an elementary school on the first floor. Running parallel to the main road, two patios run across the building, allowing physical and visual access to the garden in the building's recreational courtyard.

A piazza acts as the school's main entrance, and, effectively protected by a brise-soleil structure, becomes a location for interactions and pauses. The two patios allow for effective ventilation during the summer. The façade is animated by a circular motif in windows and portholes.

Once inside, the complex's complete transparency allows for a multitude of perspectives. The volume unravels horizontally, in a non-invasive strategy which allows it to interweave with the surrounding urban fabric. "The ceiling appears as a green ribbon, signaling the presence of vegetation", state the architects. "From the surrounding apartment towers, this ribbon acts as a fifth, green façade".

Description from DOMUS

Media

7 photos

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 2 digital references, updated, added a digital reference, updated 25 media and uploaded 7 media
    Lapierre School Complex Lapierre School Complex Lapierre School Complex Lapierre School Complex Lapierre School Complex Lapierre School Complex Lapierre School Complex
    about 5 years ago via OpenBuildings.com