Lapad Stadium
The brief called for a 5000 seat stadium, shopping centre and residential building. However we felt that the brief did not exploit the potential of the site being fantastic view of the old town of Dubrovnik to the south, Kolo?ep, Lopud and Šipan Islands to the north, and Gruž Harbour to the east, attainable from a tall building on the site. In response a residential tower is proposed for the site and crowns Lapad hill. In addition, we added a component social housing to the brief as it is not available in the city at present. This social housing component forms the base of the main residential tower and is an interacter to the existing streetscape. The building form respond to the character of the old Dubrovnik town walls by providing an austere base that encloses the functional element with a fluid boundary wall. The functional components of the building are within a sheltered and secure zone. This internal zone in delicately scaled and detailed echoing the manner of the Venetian gothic and renaissance palaces of the old town and following an established design continuum but with contemporary technology and iconography. KEY DESIGN CONSIDERATIONS Relationship to the old town of Dubrovnik, materials and form. Views, outward from the building and inward to the site. Symbology to the city Program and brief Scale and texture Environmental factors, reduction of energy use, self sustaining energy sources from the sun wind and earth. Social responsibility. Contribution to the urban and geographic morphology of Dubrovnik and it's context.

Media

9 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com