Lancaster University, Charles Carter Building

Edit profile
Lancaster University, Charles Carter Building

The Charles Carter Building (named in honour of the University’s founding Vice Chancellor) emerged from JMP’s ongoing masterplanning work on the Lancaster University campus.

The 4000 sq m building, based on commercial office design principles and distributed across four storeys, provides a variety of spaces for the University’s 6* Management School.

The ground floor accommodates a range of teaching spaces including: a lecture theatre, seminar rooms and an informal “social learning space” for undergraduates. The three upper floors, each housing separate departments, provide a range of single person, shared, and open plan offices for staff and postgraduates. The flexible floor plan is delivered through a rational grid allied by flexible partitioning and service arrangements.

Internally the design is characterised by a large central atrium bringing natural light into the heart of the building and helping to promote openness and communication between the different departments. A palette of self finished materials such as limestone, glass, timber, anodised metal and exposed concrete soffits help provide a high quality feel to the building.

Externally the  building’s rational elevations reflect the cellular nature of the internal planning. The expressed superstructure clad in brick, the predominate material found across the campus, is used as a passive shading device helping to reduce solar gain and contributing to the building’s intended BREEAM “Excellent” Rating.

The Charles Carter building is one of a series of projects undertaken by JMP for Lancaster University which includes a Masterplan, a “Learning Zone”, and the Postgraduate Statistics Centre.

Description by architects

Media

8 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Barry Rowlingson
    Barry Rowlingson commented
    The brick cladding on this building extends to the underside of the covered walkway and the window recesses (in deep shadow on the pictures). How do you get bricks to defy gravity like that? I hear that the students who have to use the open-plan areas around the atrium get disturbed every hour when the lecture theatres turn out 200+ students. Poor design.
    about 11 months ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 48 media, updated, added a digital reference and uploaded 12 media
    Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University Charles Carter Building, Lancaster University
    about 2 years ago via OpenBuildings.com