Lake Como House

Perched within the hills of Erba, Italy, the residence Casa a Morchiuso designed by Italian practice Marco Castelletti is perched to overlook Lake Como in the distance. A revitalization to an existing home constructed in the 1970s, the new structure has replaced the original pitched roof with a flat plane and the exterior is further streamlined by wrapping the perimeter with a wooden screen. The delicate rectilinear grillwork protects semi-outdoor veranda spaces on the ground and first levels from direct sunlight while introducing breezes. Positioned on the inside of the facade of horizontal louvers, outdoor rooms are maintained to create transitional zones to buffer the enclosed interior areas, allowing the overall form to read as a unified volume.

Walls surfaced with a black tone create contrast with the external lattice while the white walls encompass the recessed balconies and terraces. On the upper level, a bath-style pool with full height enclosure on all sides offers privacy from neighbors while a retractable glass roof allows an open air experience. The rooftop features a solarium with panoramic views of the garden and lake as well as a solar photovoltaic system for energy generation.

 

Description by designboom

Media

10 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated 3 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov updated a digital reference, added 2 digital references, updated 14 media, uploaded 14 media and updated
    Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso Casa a Morchiuso
    about 5 years ago via OpenBuildings.com