Ladd Carriage House
The Ladd Carriage House is a building in downtown Portland, Oregon. It is one of the few surviving pieces of the former grand estates which once existed in the downtown core. It was on the National Register of Historic Places from 1980 until 2008. The building served as an outbuilding to the William S. Ladd mansion, once located across Broadway on the block now occupied by The Oregonian's headquarters. Since its decommissioning as a private residential structure, it has been used as offices and retailing space. An early remodel, circa 1930, converted the open first floor and hayloft into three floors of offices according to architect Van Evera Bailey, who established his office in the carriage house.

House relocation and renovation
The future of the building was cast into doubt when the neighboring First Christian Church announced plans to redevelop the entire block. The congregation had bought the Ladd Carriage House in 1971, and sought to expand parking for its members. As part of the redevelopment, a condo tower, Ladd Tower, would be built above a parking garage. A demolition permit had been secured for the lot, but never used. Nevertheless, this raised alarm bells in the preservationist community and a grass-roots campaign, the Friends of Ladd Carriage House, sprang into action to either save or move the old building. One proposal was to move the Carriage House to Lair Hill, but this was logistically complex (steep streets, crossing bridges, cutting Portland Streetcar lines). A compromise was agreed upon where the Ladd Carriage House would be moved temporarily while a new garage would be dug out, then the building would be moved back onto the lot. The plans for the condo tower were scaled back so that the tower's footprint only took up half the block, not three-quarters of it. On June 16, 2007, after ground was broken on Ladd Tower, the Ladd Carriage House was moved to the parking lot owned by the Church of Christ, Scientist at the corner of 10th and Columbia streets. This meant the house wouldn't need to cross the streetcar lines. It was moved back to its original site on October 25, 2008. Extensive renovations occurred after the Ladd Carriage House moved back to its original site. In April 2009 the house was repainted, going from shades of blue to shades of brown.

Building Activity

  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov activity.buildings_person.create
    about 6 years ago via OpenBuildings.com