Koleksiyon Contract Office -Interior Design

Edit profile
Koleksiyon Contract Office -Interior Design
“No more no less` The was a former crane factory as it was bought and renewed as a furniture showroom for Koleksiyon in 1994. In 2000 earthquake reinforcement works were undertaken. As it was decided this year to change the programme for the building from “Home` to “Contract & Office` a comprehensive regeneration project came into question. As of 2010, the 4500m2 - 3 floor building will not only act as a furniture showroom but also house a staff of about 50 persons including managers, architects, designers, sales representatives and workers. The new programme obviously called for a strong coordination of various disciplines working under one roof, sharing the same space with customers and commodities. Apart from a mere traffic organization we tried to arrange spaces of interaction, meeting and also places for intimacy. Probably most obvious of those, a library with 6m height was installed in the atrium. Here a remodeled version of a traditional Turkish seating arrangement allows visitors as well as fellow collegues to take a rest and check out books specially selected for this case. The library contains barely books about design and architecture while providing users with ones ranging from sociology to science, from literature to economics, from ecology to philosophy –a conscious decision. The flexible conference and exhibition space, supported with a cafeteria -which offers organic food prepared using a small vegetable farm in the campus- allows for meetings, conferences, education and other interactive organizations to take place, for staff, customers, collegues and visitors in general. The showroom itself acts as an art gallery space as well, hosting temporary exhibitions and works of contemporary artists. The industrial heritage of the building has been preserved as a contrast to the contemporary furniture. In order to emphasise the products, simple natural materials and recessed colors were chosen. Transparency and accesibility was reinforced through elimination of certain walls and obstacles. The “new` art of working in our projection of the coming years calls for creativity in all levels of hierarchy, thus blurring boundaries and requesting flexibity and clearity in the spaces we are experiencing. “Less` may fall short of covering our future needs while “more` may be proved unnecessary. “No more no less`, the reorganization of the building seeks answers to these questions as well as producing new ones.

Media

21 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com