Kitamura Residence

The Japanese client had long discussions relating to habits, sensibilities and preferences within the Japanese culture to provide a framework of ideas. Certain aspects of Japanese culture were balanced with an aspiration for many elements born of Australian suburban lifestyle. No conspicuous images of Japanese domestic architecture were sought nor were any techniques for establishing proportion and scale (such as tatami mats or shoji screens) considered.

The plan was developed as two linked pavilions. One containing the entry and formal spaces and living area, the other the informal living areas and kitchen at the ground floor level and bedroom, study and bathroom at the first floor level. The house steps through three changes of level following the natural gradient of the site, and another level is raised up and set on a concrete block-work podium.

RAIA (Vic. Chapter) Harold Desbrowe-Annear Award, New Residential Category


16 photos

Building Activity