Kerchum Residence

This single-family residence in the Dunbar neighborhood of Vancouver was designed byFrits de Vries Architect both as a home for the clients, as well as a demonstration suite for their sustainable home building and renovation company. The home is the first LEED Platinum home certified by LEED for Homes in Western Canada and was recently honored with a 2011 RAIC Award of Excellence for Green Building.

The design is a response to the clients’ appreciation of modern architecture and desire for a flexible plan, accommodating entertaining, intimacy and the potential for a growing family. The goal was to create large integrated indoor and outdoor entertaining spaces without sacrificing a sense of domestic intimacy for the young couple. The design explores the potential for diversity of spatial experience within the constraints of a standard rectilinear city lot. The interior-exterior relationships of the multiple outdoor patios and gardens are formed integrally within the architectural framework, so that the whole site becomes a cohesive living space.
 

Sectionally, the house is made up of two parts that are connected by a central stair. The first part is two-stories with high ceilings and a roof-deck, the second is three-stories above grade, with moderate ceiling heights, and another story below grade opening onto a sunken courtyard. The open stair is lit from above by skylight, and daylight floods into the interconnected floor spaces as a result of this open vertical stair element.

Light is considered in the house as a means of defining scale and intimacy in the space. This is demonstrated in the main floor Living / Dining Room. South light is filtered through an intimately scaled front window with horizontal wood fins, moderating the direct southern exposure and defining the private realm from the street. A narrow skylight along the length of the main living space provides soft light from above, lending an introspective quality to the otherwise large and open space. The north wall of the room is made up of large glass sliding doors, opening to the rear patio and garden. The large overhang ensures that the light is even and diffuse. The residence is oriented and designed for passive solar usage, and the relationship of windows to their overhangs also maximizes solar gain in the winter, and controls it in the summer.

 

 

Media

3 photos

Building Activity