Kemerlife XXI
Göktürk Projects: Kemerlife XXI The “Kemer Country` project, initiated in Kemerburgaz at the end of the 80s, began to rapidly transform its surroundings. This transformation, whose impact was to grow even further later on, with the influence of dozens of projects constructed where fields used to be, not only brought on a structural metamorphosis, it also irreversibly disrupted the sociological balances of the region. A kind of desire for “gentrification` was felt by all investors in the region and was the most important tie in bringing these projects together. The Kemer Country project not only came to the fore with the new sales and marketing strategies that were used, it also initiated the spreading of an eclecticist building language, which is the architectural equivalent of this desire; a spread that would not loose its impact for quite a long time. Right after the initial building stage of Kemer Country, which was a relatively sparse development then, starting at the beginning of the 90s land prices began to rise apace; due to this and especially to the decisions concerning development prescribed by the Göktürk Municipality, the projects increased in number. Housing compounds composed of one-story houses and with large gardens were replaced by more dense settlements composed of multistory apartment buildings. Contrary to the current and widespread eclecticist attitude, a calm and clear architectural tendency was adopted in the Kemerlife XXI project, in which conventions established by universal attitudes toward settlement were taken into account. Consisting of a total of 206 units of 13 different types, the residences form the border of the private and public gardens in the middle by lining up the length of the longer side of the rectangular site. Designed as terrace-houses, the duplexes in the lower section open out on their own private gardens which have the quality of thresholds being detached from the recreational area using the difference in elevation formed on the site. This conception, which solved the tension between private and public areas by problematizing it, was repeated as a common attitude in all the Göktürk Projects. Above the duplexes, thanks to the linear layout of the three-story apartment buildings, which were positioned perpendicularly to the garden, the most was made of daylight in all of the rooms. As an outcome of this axial shift, large terraces emerging above the duplexes were transformed into private gardens for the apartments on the ground floor. Thus, the fragmentation achieved both horizontally and vertically provided a more loose settlement layout by blurring the norm of the typical five-story apartment building. The indoor recreational areas in the basement were connected to the public garden in front of them. The other portions on this floor were used as a garage and for service functions. The load-bearing system, which had the shape of a regular grid, and modulation of the general layout enabled the rapid methods envisaged for production and that the interior settlements be easily transformed. Thermowood and natural stone, which were used as facing material on the façades, were determined as the appropriate materials for a surface texture that would contribute to the appearance of the façades as they wear over time.


32 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via