Katsutadai Residence

Bringing a whole new aesthetic to the mixed-use ground floor commercial, top floor residential typology, Japanese firm Yuko Nagayama & Associates present the Katsutadai House with a literal separation between both programs. On entry level, a small pastry shop faces the street with an inclined glass ceiling that accepts natural light during the day and emanates a bright glow at night. Just behind it, a small restaurant accessed from a side door along the outside of the pastry locale. The residence resides on the 2nd and third stories, hovering above the commercial spaces.  Each volume has a unique relationship to the exterior an to each other.  The physical air gap between them determines an almost voyeur-like characteristic between home and shop. Through one controlled point in a private exterior deck, the owners are able to look through the glass into the store without actually disturbing business. The store on the other hand is completely independent of the home in the sense that it cannot be bothered by any activity happening in the structure above as was previously the case.

Media

10 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Petya Sash
    Petya Sash updated 42 media and updated
    about 3 years ago via OpenBuildings.com