Kairos Pavilion

Designed by Portuguese architect João Quintela and German architect Tim Simon, the Kairos Pavilion is a permanent structure built from prefabricated concrete blocks that slot together without any adhesives or fixings.

A single large window punctures every elevation of the rectilinear structure, each leading into a corridor that lines the perimeter. This walkway steps both up and down, transforming from a sunken shelter into a raised viewpoint.

The highest points of the walkway offer views down into the centre of the pavilion, where a square courtyard functions as a stage for exhibitions, speakers or musical performances.

The floor of this space is also set down by 20 centimetres to accommodate a shallow pool of water, forming a mirror that reflects an image of the sky above.

The architects describe the project as an experiment with scale, light and time. "It's an investigation about proportions and the relationship between the small scale of the isolated module and the large scale of the whole building itself in relation with the context," they said.

Named Kairos, the building first opened in 2012 and has been used to host projects and talks by architects such as Alberto Campo Baeza, Aires Mateus and Pezo von Ellrichshausen. It will also feature in the Lisbon Architecture Triennale 2013, which runs from 12 September to 15 December.

Media

12 photos and 5 drawings

Building Activity

  • Petya Sash
    Petya Sash updated 51 media, updated and added 2 digital references
    about 4 years ago via OpenBuildings.com