Jianchuan Museum Complex of the Cultural Revolution

Edit profile
Jianchuan Museum Complex of the Cultural Revolution
This project is located at Anren Jianchuan Museum Town, which is scheduled to become a livable town through strict planning in red lines, height and appearance of building blocks. Along with neighboring buildings at eastern, western and northern side, this museum forms a consistent urban space in tune with surrounding scenery.

The design meets the requirements of the museum and commercial/residential buildings. The commercial shops (especially at the first floor) along the streets shape a complete style and also a variety of courtyards. By modeling the local folk house styles, it provides comfortable residential and commercial spaces for the citizens.

The commercial building with courtyard is recognized as a “new base” of the museum, where two pieces of land are linked to form an external space (Fig.4). Major entrances and reception room of the museum are separately located at southern and northern side. The dense exhibition halls are at the interlayer, and “elaborate exhibition hall” with double corridor, at the second floor (Fig.5). The courtyards and roof platforms are combined as an integral part of the building. Also, “revolving mirror doors” are placed at the turn or intersection of the “double corridor”, thus providing flexible independent spaces for convenient interaction. Moreover, “periscope” principle is employed to deliver unlimited change of spaces (Fig.6). During the proactive visit, the visitors could feel funny in the games, and are also interested in the unlimited virtual space created by the mirror door. So, this dynamic, participatory approach for the spiritual building could let you review the theme of the Cultural Revolution.

This building highlights the harmonious combinations of urban space, indoor and courtyard spaces. With flexible building blocks, the commercial building provide a consistent but also changing images and spaces. A good ventilation system is installed according to the special profile of the museum (Figs. 8, 9), eliminating the need of central air conditioning system while meeting the requirements of structure, lighting and rainwater discharge, etc. The wall of “elaborate exhibition hall” is partially open to the outside for wider range of view and better sightseeing.

The facade of the project is mainly made of plain brick wall and plain concrete as well as a small portion of curtain glass wall. Wooden fitment wall and wooden doors are adopted according to local customs. The locally available building materials help to speed up the construction and also enrich the regional characteristics.

Media

17 photos and 5 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 100 media
    about 6 years ago via OpenBuildings.com