JDT Primary School

BRIEF

The project is part of JDT Islam campus, the very first Muslim orphanage in India situated in a quaint village in north Kerala, India. Formed in early 50s, the orphanage carried its legacy of philanthropic goodwill to orphans from around the country over the years. Unfortunately the built-environment was not a priority for major part of its existence resulting in highly disparage styles and mediocre buildings on the campus. The firm was invited to address this in a very localized way of designing a prototype school for primary grade, which could be assessed for its performance and physical setting on the campus. The school has to house classrooms, staff area. Principal’s room apart from ancillary facilities.

THE SITE

The site was identified as a linear left over track between a girl’s school and existing old school building in the 20 acre site . The location of the building was decided on the regrouping of classes on the campus, in an attempt to bring in some kind of basic organizational structure to the haphazard planning of the campus.


images from architect

PRIMARY ARCHITECTURAL CONCERNS

As architects, we do share the efficacy of a localized intervention on a campus of this nature, but at the same time are fully aware of the impact a good design could trigger as a catalyst for future development and policy actions.

The new projects is conceived to bring a new stimulus to JDT Islam campus and designed as ‘Architectural Catalysts'.

The projects explore new possibilities of educational spaces to generate more interaction among student community and faculty, emphasizing on ‘no-regimented’ spaces- a complete antithesis of the generally adopted rectilinear block design. The new buildings meant to redraw the quality of campus in a significant way.

The sandwiching of the building in the narrow plot between two buildings posed the challenge of getting enough natural light throughout the class hours into the classrooms. The existing buildings also created a wind barrier.

The project had to be realized on a shoe string budget , in a village with limited skills and resources.


images from architect

THE LEGO - STACKED TECTONICS

One of the fundamental attribute of designing for children is to keep the ‘intrigue’ intact for a longer Span of time, whether it be living, play or educational spaces. Self discovery and playful complexities are vital part of the project.

As in building blocks of Lego, where a child beginning to grapple with the possibilities of 3 dimensional form, and the limitless variations by simple shifting of the blocks, the building is designed to create a multitude of sensorial and formal attributes. Like a Lego, it changes form in dramatic ways as one encounter it from different locations / vantage points.

CLASSROOMS

The class rooms are disposed around fairly loose ancillary spaces to encourage interaction among the students and teachers. Corridors become meeting points and entries could be open classrooms. A huge window puncture the classroom space streaming daylight for most of the part of curriculum hours, saving substantial share of dependency on artificial lighting.

Each classroom windows are uniquely shaped, and colored extending the ‘intrigue’ inside the building and giving each class it’s on quirky character.


images from architect

INTERACTIVE SPINES

The design of School is shaped around the latest developments and directions in designing educational spaces. Rather than monolithic functional blocks, the building is designed as porous and inviting assemblage of classrooms and spaces for interaction, which enlivens not only the spaces within, but drastically change the quality of architecture on the campus.

Generous spaces are provided for circulation, transforming them from passages to ‘Interactive Spines’.


images from architect

PROJECT SIGNIFICANCE

The project has been transformative for the JDT management to relook at the way educational spaces are designed. It sort of created a bench mark for their future projects. The much opposed, wasted ancillary spaces became embedded in the daily interactions of student community and faculty, making those spaces an integral part of future architectural direction of buildings on the campus.

Another significant rewarding experience has been to get a project of reasonable architectural complexity approved by the management, whose priorities were anything but design innovation. To be fair to them, with the limited resources and too big an orphan community to support, design innovation was just not on the radar as they thought it was un-achievable in their budget. The attempt also underlined the studios ethos –good designs need not be expensive.

The architects value engineered the initial concept to do a fair justice to the budget allocated, and could be able to finish the project well within the allocated budget.

The whole project was executed with semi-skilled workers from the village, who have no access to modern modes of construction.

JDT Primary School North Kerala images / information from Collaborative Architecture

Collaborative Architecture have offices in Mumbai India ; Calicut, Kerala and Ningbo, Peoples Republic of China


 

Media

6 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated 2 digital references, updated 70 media, uploaded 10 media, updated and added a digital reference
    JDT Primary School JDT Primary School JDT Primary School JDT Primary School JDT Primary School JDT Primary School JDT Primary School SECOND FLOOR JDT Primary School FIRST FLOOR JDT Primary School GROUND FLOOR JDT Primary School SITE PLAN
    about 2 years ago via OpenBuildings.com