Istanbul Sapphire

Istanbul Sapphire, a residential, leisure and shopping center project, which is located in the "business administration" center of the city, will be one of the highest structures in Maslak, Istanbul. The building rises in agreement with the surrounding high-rises and still in human scale by means of nature-friendly facilities like vertical gardens. In addition to the comfort provided by the modern technology, Istanbul Sapphire has the infrastructure and the location that will ensure easy transportation. Owing to the metro connection and the 6 underground car-park levels, the transportation and the parking problems are solved. The building façade consists of two independent shells. The interiors are protected from adverse weather conditions and noise on account of the outer shell. This transparent shell also serves as a buffer zone between the indoor area and the outside, and has a positive effect on structural solutions. In different levels of the building, there are residences of different sizes; the building is planned as 4 separate housing zones, and in the 4 common areas between the sections; there are various social areas and indoor gardens for the residents of the building: these buffer zones also house the maintenance and support facilities and the mechanical systems of the building. Environmental friendly systems of the construction grant low energy consumption. Furthermore, the green areas, namely the indoor gardens at various levels, offer a natural and a warm setting for those living at higher levels as well. Besides the inner gardens, every ninth floor recreation areas, such as a mini golf course at 187 meters with a great Bosphorus view or a swimming pool at 60 meters overlooking the woods of Istanbul, are programmed. Viewed from the outside, the building gets slightly thinner as it rises upward. As of the fourth level, it expands downwards and the glass covering the surface of the building earns a sort curve and then extends horizontally as the skirt of the building, which covers the cafés, bars, restaurants, cinemas and stores, maintaining the integrity of the retail and social zone. This area, designed especially for high-quality brand shopping, is perceived as a multi-layered, dynamic, large one-plan open space. This wide space benefits natural light to the maximum extent, and in addition to the stores in this broad area, as of the basement, four levels of shopping zone have been planned in the ground floors. A part of the 6-storey car park has been reserved as storage areas for the residents and for other storage services. The 261-meter hi-technology tower possesses a smart cityscape; at the same time its elegant and transparent the structure contributes to the image of the city.

Media

34 photos

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • olegnom
    olegnom updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • ztam
    ztam updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • agogo912
    agogo912 updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • KaYaN
    KaYaN updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Mr.TheMan
    Mr.TheMan updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • xerxes
    xerxes updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • karofranko
    karofranko updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • HarrySL
    HarrySL updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • MsAgNaM
    MsAgNaM updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Михаил Томас
    Михаил Томас updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • ferny
    ferny updated a media
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 3 years ago via OpenBuildings.com