Interactive Museum of History of Lugo

Edit profile
Interactive Museum of History of Lugo

The building site, which until not long ago housed industrial structures- is located in a position relatively displaced from the historic centre of Lugo. However, it will soon become a point of arrival for visitors to the city. It may well seem awkward to assimilate architecture into landscape, but this is one of the cases in which we would like to think that the relationship between the two is more than a set phrase. We propose a museum-park or a park-museum, which will be linked to the sequence of green areas in the city, hiding the parking areas underground and emerging in a constellation of cylindrical lanterns scattered throughout a continuous green field.As it happens every time an architectural idea is intended to be built which very frequently emerges from intuition-, it is the analysis of the program and its location that causes the specific proposal to make sense. We will divide the program into two large, connected areas: the parking and the visitor centre.

The strong difference in height between the East and West ends of the building site suggests the possibility of taking +444m as an average reference level, in such a way that the garage is developed nearly at street level, thus remaining half-buried.The Visitor Centre is essentially organised on a single floor illuminated through large circular courtyards, which allow natural light to penetrate and permit independent, controlled use. From the main courtyard, the most peculiar and tallest exhibition rooms will emerge -as contemporary cylindrical bastions-, which will become the image of the new building which is projected towards the exterior. The exhibiting area has been conceived from two types of spaces: one which is neutral, flexible, suitable for the exhibition of panels, and will contain interactive modules or glass cabinets with original pieces; the other is defined by three cylindrical bastions, which are peculiar spaces due to their shape and dimension, suitable for audiovisual installations and projections.

Both the Museum and the Visitor Centre are articulated in a sequence of interior and exterior spaces with multiple itineraries in which the landscape and History will be able to convey the intimate link that unites them. Awareness towards environmental issues is a consequence of the projects conception itself.

The strong impact that a large amount of vehicles -cars and buses- would have produced on the surface is avoided by hiding the parking area under the undulating cover of vegetation. Likewise, the spaces destined for visitors and the museum occupy a half-buried floor under the same green foliage, which favours thermal inertia, thus reducing the need for energy contribution. The exhibition towers emerging from the garden will be externally re-covered by a light, metallic skin, which will accommodate the incorporation of solar panels and night-time lighting in its design, by way of a contemporary interpretation of the Roman walls bastions.

The new Museum will entail the experience of a walk through a vegetative, metallic landscape, a luminous field whose night-time glow will seem to emerge from within the earth. The Lugo Museum will evoke images of fields and caves, walls and fortified towers.

Description from the architects

Media

86 photos and 12 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 51 media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • enrico gaggia
    enrico gaggia added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Teodora Todorova
    Teodora Todorova updated 48 media
    about 5 years ago via OpenBuildings.com