Ilion Apartment

This 115 sq. m. three-bedroom apartment is located in a corner plot in the suburb of Ilion
near the centre of Athens, Greece. The basic concept of the project consisted of
designing a new separate apartment as an addition to an existing 1990’s single-storey
house to accommodate a new family with two children.
The existing house dictated the layout of the addition and in a way its façade since the
architects had to integrate both the old structure and the new one in a single entity. These
elements did not function as limitations, but instead, propelled the design towards an
unpredictable transformation of the available area. Formal, spatial and material
experimentations became a fertile scope for the architects.
The clients, having a modern vision and aesthetics, have shown great enlightenment by
giving the architects the necessary space to test their creative mettle. Their expectations
were fully met and a contemporary, comfortable and safe for them and their children
space was created.
The simplicity of the plan and the elementary forms create a harmonious result. Yet, the
intention of the architectural team was not merely minimalistic. The main goal of the
design was to move towards imbuing space with a modest sense of clarity and harmony
since the initial aim for the clients was for a place of shelter and mental stimulation to be
created.
The kitchen, dining room and living area all unfold in a single volume, not only to save
space, but also to create a sense that everything flows together naturally without
coercion.
A corridor containing a built-in oak wardrobe leads to the bedrooms. The entrance area
of the house placed in front of the corridor, also, serves as a separation buffer for the more
private areas of the house.
The project involved the detailed design of each space and each fixed furniture of the
apartment by the architects, thus allowing them to freely unfold their creativity; the
suspended shelves made from plasterboard on either side of the fireplace, the kitchen
cabinets, the children’s beds; they were all custom-designed and custom-made.
Additional decoration was kept to a minimum reducing the potential for visual clutter
within the main area. Order and symmetry govern every item in this house endowing it
with a distinctive sense of permanence.
White is the dominant color in all areas and the neutrality of this continuous, uniform
setting is interrupted by only a few carefully selected pieces.
The bright luminosity of the sun is always a design factor in Greece and the openings were
devised so that natural light pours unobstructed into the house becoming the basic
unifying element in the project. Special attention was also given, at the design of the
artificial lighting of the apartment. Streaks of light accentuate specific objects and
dimmable led lighting is used at the same time to forge a versatile environment, both for
everyday life and special occasions.

Media

13 photos and 1 video

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • Kyriakos
    Kyriakos updated a media
    about 3 years ago via OpenBuildings.com