Iaso Thessaly General Hospital

Edit profile
Iaso Thessaly General Hospital
IASO THESSALY GENERAL HOSPITAL Design: 2004 Constuction: 2006-2010 The hospital, “Iaso Thessaly` General – Obstetrics – Pediatric Private Hospital, has a capacity of 213 bed and provides medical services in the fields of diagnostics, therapy, rehabilitation, hospitalization and scientific research in General Medicine and Surgical sectors for adults, confined women, neonatals and children. The site The plot is located 7km from the center of the city of Larissa on the North-East side of the former Athens-Thessaloniki freeway and has a size of 59.728,86m². The synthesis The complex is composed of three main building units, with different heights, combined into a unified entity. Each building volume, houses various departments, necessary for the Hospital's operation, grouped into functional units. Nursing Units and Pediatric Nursing Unit Special and Intensive Care Units Diagnostics and therapy departments Public spaces The outdoor areas include: Planted landscape areas (including tall and low rise vegetation) Internal circulation network Parking areas Outdoor electromechanical installations Small Temple Gatehouse and building complex entrance The design concept The architectural approach aimed at creating a functional, ergonomic and at the same time open and user-friendly building, integrated into the site. The main scopes of the architectural proposal are: The proper function of the Hospital, by using the minimum interdepartmental corridors and by creating excellent connections between the various operational departments. The integration of the building complex into the surrounding landscape and the creation of a new landmark The proper orientation of the building for providing natural light to the hospital areas The emphasis to the horizontality of the building, the rotation of the larger building volume, the use of multiple levels of transparency, semi-transparency and shading filters, the austere approach to color. The emphasis to the main entrance to the complex by shaping it as a borderless space of flows. The creation of landscape areas large enough to contribute to the micro-climate of the Hospital.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com