House in Goido
Another response to Japan's dense urban landscapes resolves itself by applying the morphological characteristics of the large scale city into a single family residence typology. The 'House in Goido' by Japanese practice FujiwaraMuro architects retains a private 'public' space within a protected central courtyard while it closes off views and access from the exterior of the site. The formal concept is conceived of as four independent structures like mini skyscrapers connected through a series of bridges and open-air patios. The central plaza, replete with palm trees, is the heart of the dwelling that creates a comfortable exterior oasis uniting all the surrounding closed spaces. program is stacked in a vertical fashion so that each level in the buildings is one room. The ground level contains a bedroom and tatami room, followed by the kitchen, dining area, work space, children's room, laundry room and finally the roof balcony that overlooks the private alley-like center. The sequence of circulation then takes the user through a journey of half levels and bridges, between interior and exterior, displacing as much horizontally as vertically within the same structure.

Description by Designboom

Media

9 photos and 4 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated a digital reference, added a digital reference, updated 13 media, uploaded 13 media and updated
    House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido House in Goido
    about 5 years ago via OpenBuildings.com