House 0605

Built for a family of three on the outskirts of Nicosia in Cyprus, House 0605 by local practice Simpraxis takes up only half of a lot and shares a wall with its neighbour. The sequence of spaces are designed to let the user experience an integral relationship between the interior and exterior as well as on a larger scale between the residence and the neighbourhood. Sliding perforated metal panels around the openings marking the street side façade give the resident the possibility to open the house to the outside world, or close it off completely. The central courtyard typology wraps a private outdoor space around which the living room, kitchen and major circulation are organized. The top level contains the bedroom and an overhanging corridor that shades the social functions below. The structure consists of poured-in-place concrete shear walls and large glass panels. The exposed concrete also carries through to the interior material palette, defining the walls and balanced by the warmth of the wooden floor. Spaces are placed to be joined or separated based on the time of day and the specific activity. A retractable metal fence at the front of the dwelling slides back to connect the living area with the street-side courtyard created from the three-foot setback.

Description from Designboom

Media

21 photos and 7 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated a digital reference, added a digital reference, updated 88 media and uploaded 10 media
    House 0605 House 0605 House 0605 House 0605 House 0605 House 0605 House 0605 House 0605 House 0605 House 0605
    about 4 years ago via OpenBuildings.com