Hospice Djursland

In hospice design, the architect's finest task is to create surroundings which will provide the best possible conditions to promote quality of life, respect and a dignified death. In our work with Djursland Hospice, we have aimed to create a very humane building; by which we mean a building which is not an institution, but rather a home which provides adequate physical and mental space for those who will live there in their final time, as well as for their relatives and the staff. Djursland Hospice is first and foremost a building within a landscape. No matter where you go in the building - the reception area, the garden of the senses, the atriums, the staff room, the lounge, the reflection room or the patient rooms - the beautiful landscape is always present. The curved shape of the building and an ensemble of inner courtyards create an eventful and varied spatial sequence. The hospice has room for 15 patients and all rooms have a view of the bay. The areas surrounding the patients’ rooms are maintained as countryside in order to make the most of the situation in the impressive landscape. Large windows open up towards the bay and provide contact between interior and exterior as well as rewarding daylight. The common materials used are copper, oak and glass, which interact beautifully and naturally with the landscape and provide a sense of warmth in the rooms. Copper and oak, in particular, are materials which represent a stoic and dignified attitude, and patinate in a beautiful and experientially rich manner.

Media

19 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 2 digital references and updated
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • updated and added 2 digital references
    about 3 years ago via OpenBuildings.com