Hong Kong Science Park Phase 2

Edit profile
Hong Kong Science Park Phase 2
The Hong Kong Science Park, located at the southern part of Pak Shek Kok reclamation area in Shatin and with Tolo Harbour on the northeast side, is a development commissioned by the Government of the Hong Kong Special Administrative Region in 1999. The science park is being developed in three phases, it occupies a site area of 22 hectares and will have a total gross floor area of 330,000m2 upon completion. Phase 2 of the development (excluding Building 20) will be fully completed in mid 2008. It provides for applied research and development of four strategic industries: Information technology, electronics, precision engineering and biotechnology. Leigh & Orange Ltd, (L&O), as the Lead Consultant and Architect, were required to develop the existing Master Layout Plan (MLP) and carry out the design and construction of Phase 2 (excluding Building 20). The MLP represents an integrated design encompassing the already built Phase 1, the Phase 2 and the yet to be developed Phase 3. Phase 2 uses a zone approach with clear divisions between the zones of Campus, Core and Corporate Buildings linked by a vehicular ring road, which connects to Phase 1 and Phase 3. Orthogonal planning and careful placement and orientation of the building blocks throughout the development and particularly at the waterfront edge, enhances wide and open view corridors that add value to all buildings and capitalise on the seaside location, which is the site’s principal asset. These view corridors also give presence to the interior sited buildings from the harbour and waterfront promenade area. The character established for each area defines the use and aesthetic of its sub spaces, which comprises specific and functional landscape areas such as architectural courtyards, plazas, roads, walkways, lake, amphitheatre and open park space. The Phase 2 development (excluding Building 20) consists of ten hi-tech designed buildings using sophisticated highly finished industrial materials - glass, steel, aluminium that are philosophically and naturally consistent with the nature of the science park. The buildings comprise two energy towers, two dedicated laboratory buildings and six R&D Office buildings with provisions for laboratory facilities. A central spine concept has been adopted providing a fully air-conditioned pedestrian “street` connecting with Phase 1 and the future Phase 3. Central clubhouse facilities, a business centre with conference facilities, retail shops and restaurant facilities are primarily located along the central spine to provide easy access and to create interaction. A major focal point at the centre of the development is the free standing, egg shaped Auditorium located along the central spine and connecting to a lake via timber decked areas to provide for al fresco dining on one side and with its gentle contours, open grassy areas and a soft reed bed fringe on the opposite side. Underground parking allows for greater freedom for connectivity between buildings above ground and also enables a much greater percentage of soft landscape to promote a park-like atmosphere where the park users can interact in a relaxed environment. For irrigation of the soft landscaping, an intelligent irrigation system was specified, which uses computers to balance the rainwater intensity with the irrigation requirements resulting in savings through water consumption. Hard landscaping has made use of permeable paviours allowing surface water to drain through the paving back into the ground rather than through the drainage system. The two dynamically inclined energy towers house the central air-conditioning systems for Phase 2 (excluding Building 20). Zero ozone depletion potential (ODP) refrigerant is used for both the chillers and heat pumps. Rejected heat from the chiller plant is recovered via heat pumps to provide for space heating. Condensate from the air-conditioning units is recovered and re-used as an energy saving measure. By providing a centralised system, capital, management and maintenance costs are reduced as less standby central equipment is required and items of equipment are clustered for ease of maintenance and operation. Services connections, including power, water, IT&T and the automated refuse collection system to individual buildings are made via below ground services tunnels, which like the energy towers, provides ease of management and maintenance without causing disruption to the tenants. Photo-cell sensors have been installed in the lighting system to reduce energy consumption and the lighting to the atrium in the main laboratory building block will be provided through the use of a solar light tube (SLT). The SLT consists of a rooftop heliostat, which gathers sunlight and then reflects it using mirrors the SLT. Inside, the sunlight hits prismatic glass that refracts the vertical sunbeam sideways, making the SLT glow and transmit an abundance of sunlight to the walls and windows of the atrium. When designing the facades, insulated glass units (IGU’s) with low E coating for maximum thermal performance together with sun shading were incorporated to achieve the required OTTV. Sunshading, developed from solar azimuth studies was limited to the sun loaded faces only. Large scale use of photovoltaic panels (PV) was considered during the design stages but is generally known locally as not being cost effective basically due to the Hong Kong sun path. Limited PV has been used in the Phase 1 development, which has enabled public awareness of energy efficient considerations. For the communal clubhouse, solar panels were installed to provide supplementary heating to the clubhouse swimming pool. To cater for some of today’s extremely sensitive technological industries, the transformers to the laboratory buildings have been remotely located to provide for an electromagnetic interference free environment.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 2 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 2 years ago via OpenBuildings.com