Home of the Future

LAVA’s Home of the Future looks to showcase the essence of future living, with nature, technology and man in a new harmony. The Home of the Future will start construction in late 2011 on the rooftop of a new furniture mall in Beijing, China.

An ETFE geodesic skydome provides a year-round microclimate that opens up the home to a garden filled with sun, light and fresh air, away from the pollution and noise of the city. Visitors will experience fifteen different living spaces, from internal/external bathroom zones to kitchens flowing to veggie patches and barbeques to sunken bedrooms with ‘dream inducing lighting’.

At night the home and the tropical garden turn into an otherworldly experience, with the underlying technology, the electronic veins of the system, coming to life. The design is inspired by nature’s efficiencies – corals, cells and bubbles - and creates an environment where technologies are invisibly integrated to satisfy everyday needs and senses. Its fluid design and organisational strategy based on cells is easily modified to suit specific requirements.

The Home of the Future integrates the latest improvements in comfort and instantaneous information technology with a space that embraces nature. Chris Bosse, Director of LAVA says: “The Home of the Future acts as a metaphor for the questions of our times, our relationship with nature, with technology and with ourselves.”

Media

5 photos and 2 drawings

Building Activity