Hole 9
In the outskirts of Buenos Aires, and with a privileged location by a golf course, this 800 m2 house has almost one third of its surface below ground.On the outside, simple volumes interact with an explicit intention of avoiding superfluous gestures. The street façade is introspective and quiet, while the back one has big openings taking advantage of views and orientation. As the proportions of the lot are quite square, and as a means of not leaving a small garden, the terrace is placed in the first floor, as seen in the section enclosed. Its 17 m long roof was a technical challenge, with no columns in between, and with aluminium parasols that filter sunlight. Inside, modern fluid spaces are organized by a longitudinal corridor in every level, with the stairs adjacent to it. Social areas are placed in the centre of the house: living/ dining in the ground floor, terrace in the first and media underground. The fact of burying part of the house (maids quarters, garage, laundry, storage, media) helped the ground floor to be more calm, open and private. There is an austere use of rich materials such as the grey Brazilian stone on floors in and out. American oak is the choice where wood appears, as in the main suite’s dressing room. Almost everything has been specially designed for this house, as the 3 m high wooden doors, with handles, hinges and even screws made to order. The steel door frames seem to disappear as a result of being placed and painted as part of the walls.


18 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com