Holbæk Harbour Masterplan / DGI sports and leisure centre

Edit profile

The Holbæk Harbour master plan and the DGI complex are part of the transformation of the town’s historic commercial and transportation port into attractive urban area close to the inlet, ensuring better integration with the water and making the harbour accessible to all. The masterplan consists of housing developments, retail, small scale office schemes and the regeneration of a former shipyard as a new cultural quarter. The aim of the proposal is to create a concentrated urban atmosphere. The buildings are tightly arranged in blocks bordered by narrow alleyways. The blocks are clustered around the harbour square – a shared civic space with small shops and offices, cafés and restaurants located around the old shipyard. The masterplan aims to reinterpret the traditional urban grain of a historic port, creating pedestrian routes that culminate in a new public space. The DGI sports & leisure complex is designed to complement the wider aspirations of the master plan, with an inner quadrangle intended to act as a new ’town square’, with the building’s disparate functions arranged around it. The DGI project will be open and accessible to all, offering a flexible, multi-functional context that will reflect the multifaceted spectrum of activities that it serves, including a water culture centre, a flexible multi-purpose hall and smaller activity rooms, a health centre, a fitness centre, an hotel, a café and restaurant, as well as a four-screen cinema and a sports kindergarten. The scheme is in effect a contemporary interpretation of a more historically anchored, traditional building culture. It is inspired by the vision of an area where new and old merge to create a spatial interplay between the new townscape and the DGI complex. The proposal’s strikingly sculptural roof profile intentionally refers to the heritage and the scale of Holbæk’s old harbour – the site of the shipyard, fishing boats and the scent of wood chips, tar and seaweed. The project’s setting, adjacent to the inlet and the harbour basins, will be further enhanced by the construction of two new canals. The result will be an attractive maritime townscape closely connected by a network of active waterways. Sustainability People The DGI scheme is designed to be open and accessible to all, and offers flexible, multi-functional configurations that can accommodate the diverse patterns of contemporary life. Form & function The project aims to create a dense urban atmosphere. The buildings are tightly arranged in blocks with narrow alleyways between them. The blocks are clustered around the harbour square – a shared civic space with small shops and offices, cafés and restaurants located around the old shipyard. This is a reinterpretation of an old town with narrow alleyways, which opens up to create a meeting point – a large public piazza where people can meet and relax. Energy The project aims in the broadest possible way to use energy from sustainable sources. The nearby sea is used for cooling, with heat recovered from the returned air and heat pumps recovering heat from the run-out water. There are further possibilities for incorporating solar cells in the large south-facing roofs. In addition, buildings will be specified with thermo-active slabs and walls. The particularly service heavy zone for the swimming facilities and fitness centre has an estimated energy consumption of 95 kWh/m2/year. Hotel, Sports Hall and Cinema have an estimated energy consumption of 70 kWh/m2/year (Low energy class 2 - DK) The Square, Foyer and other shared areas have an estimated energy consumption of 50 kWh/m2/year (Low energy class 1 - DK) Ventilation The project utilises a hybrid ventilation system of natural and mechanical ventilation combined with heat exchangers, heat pumps and seawater cooling. Daylight The elongated configuration with large north-facing roof-lights prevents the building from overheating and ensures a high level of good ambient daylight within the facility, thereby reducing the need for artificial light. Materials The majority of specified material will be locally sourced in Denmark. Wood is the preferred material for structural purposes, cladding and flooring. The focus is on long-life materials which are both attractive and can be recycled. Land and soil The site is an old industrial area and the soil is contaminated. In order to minimize excavation and subsequent transportation and handling of excess soil, the project’s ground floor is raised one meter above the existing level and due consideration is given to reduce basement facilities.

Media

11 photos

Building Activity