Hidden Lines

This design for a special cabinet creates a guesthouse within a newly designed villa that was carved out of a mountain wall in the village of Vals in Switzerland.

This special villa, designed by the renowned architectural firm SeARCH in collaboration with Christian Müller architects, has only one visible element which is an elliptical patio, manifest as a circular hole in the steep mountainside.

By materializing the invisible lines that define the very conditions of this house (the contour of the mountain, and the radials of the patio) a 3-dimensional cardboard matrix is created.

The idea was inspired by the medieval painting ‘St. Jerome in his study’ by Antonella da Messina.Like this painting, the cardboard-carved “inverted chapel” becomes an autonomous space, which -like the mountain house-reversed- materializes in the genius loci of the house.

Lightweight cardboard sandwich panels were directly CNC-carved from the design files. In 2 days the cardboard space was simply pieced together by the design team.

Description by Studio JVM

Media

11 photos and 2 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 73 media, updated, added 3 digital references and uploaded 12 media
    lhwq dzn hiddenlinesbystudiojvm18 cxcn dzn hiddenlinesbystudiojvm02 xzql dzn hiddenlinesbystudiojvm03 uysv dzn hiddenlinesbystudiojvm04 mbfh dzn hiddenlinesbystudiojvm05 brgw dzn hiddenlinesbystudiojvm06 zebd dzn hiddenlinesbystudiojvm08 ygja dzn hiddenlinesbystudiojvm10 lytc dzn hiddenlinesbystudiojvm14 qxij dzn hiddenlinesbystudiojvm15 tvuy dzn hiddenlinesbystudiojvm16 bauh dzn hiddenlinesbystudiojvm17
    about 3 years ago via OpenBuildings.com
  • Katerina Vaseva
    Katerina Vaseva updated 5 media, updated and uploaded a media file
    xyyo hiddenlinesco
    about 3 years ago via OpenBuildings.com