Henderson Global Investors
Henderson Global Investors (HGI) relocated their HQ to 125,000ft2 at 201 Bishopsgate development in the City of London. HGI engaged with the professional team from the outset to establish a clear brief and formal communication processes. Early engagement with the Developer also allowed for a “joined up approach` on sustainability. Contemporary space for 900+ staff was designed over levels 8, 9 and 10 with a unique client experience on Level 12 including an impressive reception incorporating a curved LED feature wall, registration area for large functions, lounge area and a range of meeting and dining rooms. Two large multifunctional areas are fully equipped with AV facilities to be used in various configurations. Key design features HGI wanted to push the definition of flexibility throughout the project creating interesting new design solutions. Built in flexibility and engaging the client throughout, instilled a “get it right` first time attitude resulting in 97% of recycled waste. Partioning A bespoke, fully reusable and relocatable double-glazed glass partition system was designed. The system utilised modular glass panels retained by head and base tracks. Workstations With maximum flexibility in mind, a kit of parts was established to adapt to the various working styles in the organisation including; workstations, desktops, meeting tables, pedestals and modesty panels. Workstations were manufactured within 100miles of the site, thereby minimising transportation. Recycling units, which allow users to segregate waste at the source for recycling, have been incorporated into the furniture layout throughout giving everyone local access from their desk. Fishtanks Each of the three offices floors have two fish tanks defining the large breakout areas. Soundproofing was added to the equipment housing to keep the noise levels to a minimum. Branding columns and entry walls Expressing the HGI brand throughout the office floors in a new and flexible way was a key part of the brief. Large support columns were initially seen as a major intrusion. This impediment was transformed by innovative acrylic light boxes around each of the columns enabling a slim line solution tailored to HGI’s in-house reprographics capabilities. The same technology was integrated into feature branding entry walls on each level. Vend and breakout spaces were incorporated at key points within the floor plate typically utilising the best views. Informal meetings can be held at these locations which are supported by wireless technology. Theatre style presentation rooms (TSPR) A flexible space that enables HGI to configure and reconfigure the rooms into 16 possible permutations as well as a theatre style function room. This required a complex engineered ‘Skyfold’ solution combining traditional fabric panelled folding walls with an innovative glazed vertical folding wall with privacy glass technology. The glazed wall supports fold upwards into a chrome finished bulkhead. The technology and design involved in the glazed wall is the first of its kind worldwide. Audio visual capability for 120 people is discretely designed into a veneered media wall including a rear projection screen and plasma screen. Sustainability In line with HGI’s policies the fit out of 201 Bishopsgate was set up as a carbon neutral project. Adverse impact on the environment was minimised and any unavoidable footprint was measured and offset using recognised protocols. The business has been revitalised by improving access to the latest technologies, improving communication, providing enhanced catering areas and increasing staff well being. What is clear is that a high quality design led fit-out project can be achieved whilst still providing a significant improvement in function and morale within the business, and have minimal negative impact on the environment.


20 photos

Building Activity

  • Antonina Ilieva
    Antonina Ilieva updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com