Heatherland Poolhouse
An extension to a single family dwelling in Devon, United Kingdom, the 'Heatherland Poolhouse' is designed by london-based Satellite architects. The folded facade and roof pitches frame outward views into the landscape, transitioning from the living spaces of the original house. The additions steps downward into the sloping terrain leading towards a pool, gym and sauna. The angled and stepped walls envelope the volume to form bands of clerestory windows to introduce natural daylight from above.

Vertical larch wood planks surface the timber frame acting as a rainscreen while sustainable passive systems are utilized to produce stack ventilation with operable facade opening as well as rainwater harvesting. The orientation places a solid elevation towards the west shielding from harsh winds maintaining the interior's climate. During hot summer months, the natural ventilation is capable of generating five air changes with a one degree temperature difference with the aid of thermal mass and manually controlled grilles. Mature trees shade the large south facing window preventing overheating while low-E coatings protect the east and west facing windows.

Media

13 photos and 14 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 90 media, updated 3 digital references, updated and added a digital reference
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Kyaw San
    Kyaw San updated 3 media
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Kyaw San
    Kyaw San uploaded a media file
    jclj 1
    about 6 years ago via Mobile