Haus Presenhuber
The holiday house is located in the middle of the village of Vnà in the Lower Engadine in southeast Switzerland. The community of 70 inhabitants lies in an remote side valley and is still relatively untouched and unspoiled. Over time the village was periodically hit by fires, meaning that the original timber structures disappeared and were replaced by the stone houses that give the settlement its indigenous character today. The use of concrete as the main building material pays justice to this stone appearance. Only the inner walls and ceilings of the living and bedrooms are lined in plywood panelling to give the rooms a warmth and comfort and as an approximation of the traditional sheltered feeling of a mountain dwelling. The solidness of the of ground storey is likewise a common regional feature. The house consists of three storeys connected by a single flight of stairs. The entrance level contains an expansive multipurpose room echoing the "Suler" rooms in Engadine houses. The perforated wooden front door, through which daylight falls into the room, was inspired by local barn doors. The introv...


17 photos and 9 drawings

Building Activity

  • Kiril Georgiev
    Kiril Georgiev activity.buildings_person.create
    about 4 years ago via
  • Ontotext
    Ontotext updated
    about 5 years ago via Annotator
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator
  • Teodora Todorova
    Teodora Todorova updated
    about 5 years ago via
  • llamas
    llamas commented
    Great mass.
    about 5 years ago via