Guangzhou New Library
Guangzhou New Library Guangzhou New Library is located in the new cultural zone planed by Guangzhou City Government. 4 major cultural facilities will be constructed step by step, and this library is the last one.The design of 3 preceding projects is completely different, and there is no common words. This library is designed to coordinate them and to have certain balance and value in this area. Each element of this library has some relationship to other three iconic facilities. . The exterior wall expresses the layers of the culture and the history, and it looks like a heap of books. Actually, 4million books will be stored and displayed at the open stacks in this library. Unlike other major library, most of its books will be open to the public, and people can easily touch the real books in the open shelves. As a result, browsing rooms occupy from ground floor to the eight floor of this library, and they are connected by 16 escalators and 3 observation elevators. It is like a huge department store of book and media. Reflecting these futures, we chose dynamic and emotional design for this library, and that is far from the traditional image as a palace of knowledge. The exterior finish is piled stones, and this thick wall is effective to provide sun shade for this,against the strong sunlight in Guangzhou region. In order to take enough natural light, 2 large atrium and 2 light slits are placed , and these atrium work as a device to integrate whole facilities as a large cultural vessel. Location: Zhujiang New Town, Guangzhou, Guangdong Province, People’s Republic of China Site Area: 21,067 m2 Building Area: 7,818 m2 Total Floor Area: 98,000 m2 Building Height: 50 m Number of Floors: Basements: 10 / 3 Structure: RC , SRC , Steel Projected Completion: 2010


21 photos

Building Activity

  • Elizabeth Thomsen
    Elizabeth Thomsen updated 60 media, uploaded 4 media and removed a media
    Family Reading Library Family Reading Library Guangzhou Library
    about 2 years ago via
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via