Granville House
Our brief was from an established client to design a dwelling on a difficult triangular plot. The Site, bounded by streets and intersections on all sides but one, the well-considered arrangement of spaces has produced an unexpected sense of openness without an apparent compromise to the occupant’s privacy. It was to be a house filled with sunlight from dawn to dusk, with a contemporary feel. The material palate is textured precast concrete and steel. The architecture produces a sense of grandness without sacrificing a comfortable domestic scale. The precast concrete panels have a shuttered timber finish and the form of these panels gives the feeling of solidity and enclosure. This enclosure holds the more intimate and private areas of the house. The intimacy of an adjoining library room provides an ideal contrast to the expansive volume of the main living pavilion. The circulation within the concrete form is a central light filled stairwell. Rich with spatial and sensory contrasts and relentless in a pursuit of refined detail. Juxtaposed to the concrete mass the main living pavilion is formed from a steel structure. The steel structure gives the appearance of lightness and airness. This is reinforced by use of fine steel window joinery. This structure houses the family room and outside room. These are the daytime activities, where sun and warmth were essential to our clients’ needs. The house sits in the south west corner of the site with pool and terraces falling to the north elevated enough to give the sense of security and privacy from the surrounding streets.


18 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via