Gottshalden
The house in Gottshalden is located on a plateau over the Lake Zurich. It is set in green surroundings with a high quality of life, dominated by agricultural use. The volume exhibits a unified design, with a reduced, sharp-angled timber facade. The furniture-like wooden skin defines both walls and rooftops, covering the exterior in a single material, unbroken. The various geometries lend the structure plasticity, while the windows flush with the exterior, are emphasized with lighter-colored reveals. The L-shaped floor plan is organized vertically as a splitlevel through the use of inserted platforms. Inside, solid exposed oak planks in composite construction form the floors and ceilings.

This visible display of the building’s structure in its ceiling and floor surfaces conveys the warmth of the material into the interior. The alignment of the rooms switches from one story to the next. Light and shadow, closeness and spaciousness, a cascading staircase: the interiors breathe life in their diversity, inserted with careful precision in the enveloping shell. The windows frame pictures of the surroundings. Ventilation is provided by means of a series of glazed doors so as not to obstruct the view. At dusk, the house begins to glow with a warm interior life. The building is reduced to an almost graphical figure, with even the minimal distances to the eaves and corners verging on disappearance.

Description by АrchdailyE

Media

7 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated, updated a digital reference, added a digital reference, updated 10 media and uploaded 10 media
    Gottshalden Gottshalden Gottshalden Gottshalden Gottshalden Gottshalden Gottshalden Gottshalden Gottshalden Gottshalden
    about 4 years ago via OpenBuildings.com