The challenge with google was not to design an interior space that will create an experience but first define and design the experience and then build a space around that brand experience. As one of the leading web browser companies, google needed to have a permanent spot in Mexico city , The design concept is really simple…the experience of browsing the web. When you enter the reception you find this really white space, with a bright colored back wall and white flooring, wall and ceiling as a never ending wrapping, that represent the first encounter to the web. Here you look for what you want, and it is only when you go through the black glass doors that you really find the different ambiances/options that you have to choose from. The transition between the real world and the cyber space. Another challenge was to reflect in the space how technology has change the way people communicate, work and understand the world , if we think different than other generations why do we keep solving the office spaces with offices and meeting rooms? As a consequence around 50% of the space is allocated to social learning and informal communications. Once inside, color is obvious, different layers that make you discover new things as you walk by. Design as a whole, what happens on the ceiling has a direct repercussion on the floor and walls. Open work space talks about productivity and concentration in the middle of a really busy environment. A central round meeting room that represents the heart of the design, and around which the other meeting rooms and private offices rotate. Then you find a yellow box, a zen like huddle that serves as the transition into the informal work space. Phone booths, ping pong tables, huddle lounges, shower and the cafeteria set together the image of a plaza inside the office, where most of the work is done in different dynamics. Every door in this office is of different color, giving each one a sense on individuality. Each space has a different name, the names of the different types of Mexican chiles. Food and catering is really important for the company to give to their employees, so the kitchen was an important part in the design, so it turned out to be a very industrial like space with the techiest fixtures. The layout can be divided in three, the formal space, where all the workstations, meeting rooms and private offices are; and the frugal space where you can find all the huddles and lounges for informal workspaces; and the magnificent open terrace that domains the most beautiful view of Mexico city. Color and lighting design worked together to really enhanced the look, the productivity and the result. Designed to have little impact in the environment, this offices follow green guidelines such as low VOC´s materials, green carpeting, certified wood, and recycle bins, efficient lighting design 30% below Mexican codes. Google works totally different as the majority of companies, and because this is a young company with most employees being gen-Xers we decided to give a fun yet functional ambiance, or as they call it “frugal space`.


24 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • Katerina Vaseva
    Katerina Vaseva updated
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via