Glass Pavilion
Glass pavilion in Djursholm, Sweden This pavilion is a study in glass construction. It is very special construction with glass execution on all 5 sides, only structural glass. It’s an answer to heritage requirements, on an architectural landmark building. It is artistic expression contrasting the light transparent expression of glass against the mass of solid stone. It is a response to the special need for daylight in the land of the midnight summer sun, and the short and dark winter days Site The site is beautifully located along the seashore, part of a heritage preservation area set in the green suburb of Djursholm in Stockholm. No modern structures are to be added to any existing buildings without being fully capable to remove without a trace. The pavilion is therefore a fully reversible construction. House The house is a designed in 1905 by Lars Israel Wahlman, a famous arts- and crafts architect in Sweden. The property has been in the family for a long time. The house and garden have over a long period of time been carefully restored. In 2005 the client wanted a new modern addition. They wished to have a modern contrast to the dark interior, and longed for a way to come outside the very thick brick- and stonewall. They wanted to get in contact with daylight and the beautiful garden. They also wanted a view of the shores of the glittering bay of Värtan. Pavilion The pavilion is very small, only 32 sqm set on a large stone terrace. The pavilion is reached from a bay window in the dining room. To pass from the dark enclosed dining room, a pavilion set in the middle of the garden, with striking sunlight coming through the foliage of the trees. This creates a visual outdoor feeling of light, and an indoor sensation at the same time. The temperature is comfortable and the furniture’s are soft. A pleasant room to be in, both winter and summer. The gentle climate of Stockholm makes this possible; dark and mild winters, and bright and not too hot summers. Construction The glass structure is set on a newly constructed massive fieldstone terrace on a 100 sqm large area. The fieldstones are big and rough, with the same size and structure as the old house. Today, this is an expensive and complicated building, when you want to build with heat insulation and concealed steel supports for the glass pavilion. The glass pavilion is constructed with a post and beam system that follows the triangular terrace. This system creates beams that increase in size gradually from 25 cm to maximum. for glass structures 40 cm and 6 meters length. The post and beams are three 12mm laminated sheets of iron free glass for maximum transparency. The posts and beams are joined with one single bolt in order to keep structure flexible in movements. The roof and wall are heat absorbent double sheet of insulated glass. This insures a good climate in both winter and spring. At peak summer conditions it requires cooling or ventilation through a concealed glass opening at the top. The glass walls are set directly on the rough stone and brick with concealed gaskets on the bottom trim.

Media

14 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com