Glasnevin Trust Museum and Glasnevin Heritage Project

Edit profile
Glasnevin Trust Museum and Glasnevin Heritage Project
GLASNEVIN NATIONAL HERITAGE PROJECT & GLASNEVIN TRUST MUSEUM for THE GLASNEVIN TRUST CONTEXT: • Glasnevin Cemetery is run by the Glasnevin Trust, the cemetery first opened in 1834, and from the beginning was completely open to people of all faiths. • Very little space was available for any new buildings within the cemetery walls; the site for the new building was the area immediately east of the former Superintendant’s Lodge, located between the calp boundary wall of the cemetery and the historic Republican graves. • The O’Connell Memorial Tower (1861) and the specimen Wellingtonia tree visually dominate this part of the cemetery: the Tower is visible from large areas of north and west Dublin. • The project included the conservation and refurbishment of the 19th century former Superintendent’s Lodge, - a protected structure – for continued use as executive offices, and also extensive areas of stone paving and landscaping, in addition to the new Museum. • Glasnevin Trust are engaged in extensive ongoing works of conservation and repair of buildings including Protected Structures, memorials, railings, and features throughout the cemetery. CONCEPT: The concept was to house the Museum and to provide for other required accommodation in the Museum and in the lodge, and to enhance the public precincts of the cemetery, while acknowledging the visual primacy of the O’Connell Memorial Tower and respecting the importance within the cemetery of the historic graves, and enhancing the visual dialogue between the Tower, the Museum, and the Wellingtonia tree. DELIVERY: Building Form: • The plan of the building curves outwards at the west end/entrance of the museum, and the roof curves outwards and upwards forming a cantilevered canopy and at the same time provides a sheltered meeting place for visitors. • This curving roof points directionally towards the Tower, creating a dialogue between the Tower, the curving roof of the Museum, and the adjacent Wellingtonia tree. The cylindrical form of the Tower and the large Wellingtonia tree is echoed in turn by the semi-circular north west corner of the Museum. • The new building and the free-standing stone screen wall north of the new building curves on plan to embrace and shelter the historic Republican graves, and the wall changes direction to point towards the Tower while the wall also decreases in height as it approaches the Tower. • This screen wall is composed of stone pillars of varying modular sizes and provides elements of screening between the historic graves and the new building, thus maintaining a calm contemplative atmosphere within the graves area. Paving layout/Landscaping: New paving throughout the precinct radiates outwards from the O’Connell Memorial Tower, thus visually and symbolically reinforcing the importance of the Tower by means of ; • Concentric circles of paving, each circle centred on the Tower, and each circle utilises two different stone types, namely dark grey Irish limestone and silver grey Wicklow granite, • ’Rays’ or radials of pink Kerry Red limestone, radiating outwards from the Tower to the edges of the precinct. Axes: • The north south axis between the main entrance gate and the Tower is reinforced by the geometrical device of spacing the radials equally from the axis, and also by other hard and soft landscaping. • The second axis is the axis located between Cardinal Cullen’s monument and the Mortuary Chapel, and this axis is recognized by means of a common paving area between these two features. New Entrance: • Demolition of the c.1960 extension to the Lodge building enabled the construction of a new entrance gate between the Lodge and the Museum, and also enabled the appearance and form of the19th cent Lodge to revert to it’s original appearance. Materials: Materials used externally in the new building are limited to stone, powder coated aluminium, glass, and Irish oak. • Walls are generally of dark grey powder coated aluminium curtain walling with extensive glass areas. • The overhanging roof fascias and soffits are of silver coloured powder-coated aluminium. • The south elevation to Finglas Road consists largely of louvres of Irish oak, visually hovering between the historic 19th cent. calp boundary wall and the projecting silver roof fascia. • The north elevation facing in towards the cemetery is of curtain walling, curving on plan so as to embrace the historic graves. The boundary between the new building and the graves is further defined by a freestanding dark granite wall. Sustainability: Sustainability provisions included in the Building Design include the following: • Heating : The use of High Efficiency Gas Condensing Boilers was incorporated in the design. A complete building management system (BMES) is provided to control and monitor all building systems. • Ventilation : Natural Ventilation is utilized to the maximum extent, with strategically located openable windows, while a Mixed Mode system complete with heat recovery serves the Milestone Gallery. • Water Services : Rainwater Harvesting System is provided , with a Rainwater Harvesting Tank located at roof level, while Solar Panels are also located at roof level to generate the hot water for the building and this will reduce energy demand on the building’s heating system. • Glass Services : The building design incorporates Low E glass, double glazing with solar control properties. The south elevation facing Finglas Road is provided with Brise Soleil to reduce heat gain: openable windows – openable to facilitate cross ventilation and cleaning - are located behind the Brise Soleil. • Use of Energy Efficient Light Sources are maximized throughout the design.

Media

15 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com