GIS Buildings

The Danish Parliament wishes to upgrade the visual appearance of the Danish power grid. As a result, Energinet.dk has decided not to construct a new large open-air switchgear station in Vejen, Jutland, but instead build a gas-insulated switchgear station - also called a GIS station. The idea has been to give the technical enclosure of the station, placed in the open landscape, a distinct architectonic profile, and at the same time maximize the future flexibility.

The enclosure has therefore been designed as a series of modules, each module consisting of a lightweight shell with a slanted roof and a folded exterior surface which adds
lateral stability. Arranged in series, the modules create a transparent gill-like envelope with triangular openings, letting ample daylight into the interior and allowing glimpses of the GIS units at the heart of the building.

All this gives the design an unmistakeable and strong sculptural and facetted identity. With the progressing daylight, the folded surface creates an ever-changing play of shadows, altering its appearance all day and all year round.

Description from architects

Media

13 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated 48 media, updated, added 2 digital references and uploaded 16 media
    GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings GIS Buildings
    about 4 years ago via OpenBuildings.com