Gedeon Richter Office and Research Center Budapest

Edit profile
Gedeon Richter Office and Research Center Budapest
GEDEON RICHTER OFFICE AND RESEARCH CENTER, BUDAPEST 1 Data Pharmaceutical research and office building, 75 labs (270 persons) and office (230 persons) Gross surface: 22,000m2 Investment cost 36m€ Planning: 2004-2006 Construction: 2005-2007 2 Gedeon Richter Pharmaceutical Company, Budapest Gedeon Richter is a Hungary-based, prominent, regional pharmaceutical company in Eastern and Central Europe with the largest pharmaceutical research centre (800 persons) in the area. The company looks back to a history of over 100 years, with infrastructure and buildings still bearing the marks of the communist period. The main site of the company is a 13ha area in Eastern Budapest, densely built in with mostly old buildings in heterogeneous condition, weaved through by serpentining pipelines. In 2000, Richter purchased the adjacent 14ha industrial area offering space for large-scale brownfield developments. Investments were started on the basis of the long-range master plan. The most significant unit that has already been constructed is the Chemical Research and Office Building. In line with the concept, utilities are led in underground ducts not disturbing the landscape of new buildings and the entire area. 3 Chemical Research Building The first unit of the office zone includes a Laboratory Wing and an Office Wing connected by a five-level representative entrance hall as a highly important part of the building. With its impressive design and openness, it provides a worthy architectural environment for the high-level research work pursued in the building. In the Laboratory Wing, 75 labs (chemical and structural research, NMR laboratory) are operated with 270 people, and further 230 people work in the Office Wing. The 90x70m U-shaped building, pulled back from the busy main road by 35m, is placed behind a zone of intensive vegetation and car park. The entire useful area of the building is approximately 19,500 m2. The building has monolithic reinforced concrete structure, with cellar and flat roof. The Office Wing has groundfloor +4 and the Laboratory Wing groundfloor +3 levels, both with a rooftop engineering level withdrawn from the elevation plane. In the courtyard, a nuclear magnetic resonance (NMR) laboratory was located as a separate building unit, partially sunk in the ground. The ends of the building wings stand on pillars. The two wings and the would-be office buildings will be connected through a walkover running one level over the ground along the green zone. Entrance Hall The main entrance leads into a lobby with normal internal height, and then a five-level high spacious hall unfolds itself. In this space, snowwhite bridges with bent shapes are floating to serve communication. The starting flight of stairs is placed aside so that nothing disturbs the visibility of the ground floor space. The outline of the upstairs galleries follow the contour of the curved stairs. The flights leading to the upper levels adjoin the monolithic sidewall cladded with green Indian sandstone. The floating forms of the sculpturesque stairs are covered with curved, white plaster and plasterboard. The lifts with glass doors open onto the view of this space with the bridges. The space of the entrance hall on the two elevation side is enclosed by 10.5m wide and 23m high glass walls based on a unique solution – vertical supporting structure using glass stiffeners only, and concealed point fixing of the glass panes. The 23m high glass supporting stiffeners vertically consist of four sections; the glass supporting columns are horizontally stiffened by wire ropes at 6m, 12m and 18 m heights. Laboratory Wing The ground-plan design of the Laboratory Wing separates the lab space from the computer working area. In the five-sectioned ground-plan, the open office space is located along the elevation; the laboratories along both sides of the “chemical` corridor running in the middle with escape routes in two directions. Most of the laboratories have uniform architectural design with a floor space of 42m2 and 6-8m length of fume hoods in each. Engineering supplies are ensured by ducts located in engineering spaces designed transversally between the laboratories and in the suspended ceilings. For the transparency of processes, glass walls were installed between the labs and the office space, as well as between the labs and the chemical corridor. Also, the glazing of the elevations runs down to the floor level to make the entire building transparent. The transparency of facades is ensured by the ribbon of what are called monitor windows glazed without visible external supporting frame. They animate the elevation with their varied lengths, projecting from the elevation plane and turning slightly aside, framed by L-shaped metal “beaks` to dynamize the elevation. Office Wing The Office Wing is connected to the glazed Entrance Hall, and opened with galleried passages towards the space of the Entrance Hall. At the end of the wings managerial offices are located, and in the part with middle corridor, a row of office rooms with glass walls towards the internal passage. Engineering ducts are hidden in the raised floor and the suspended ceiling. On the second level, a conference room for 70 people is found that may be either divided in two or connected to the entrance hall by sliding walls that may be hidden. The facades of the Office Wing are covered with green and grey Indian sandstone, differing from the Laboratory Wing facades. The lower two levels are dominated by a footing-like vertical pattern, while the upper levels are determined by the scheme of the horizontal stripes of the displaced ribbon windows. NMR Laboratory To comply with the required clearances, the NMR Laboratory equipped with strong magnetic instruments is partly sunk in the ground, and located in the internal courtyard facing the green zone. In the environment of magnetic instruments, vibration-free design and non-magnetizable building materials were required. Each of the sculpturesque towers covered with metal sheeting accommodates one instrument using strong magnetic field, connected by a central laboratory space sunk in the ground with a green roof and soil cover to fit into the environment.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com