Galway Mayo Institute of Technology (GMIT) Library Building

Edit profile
Galway Mayo Institute of Technology (GMIT) Library Building

The Galway Mayo Institute of Technology Library building 

 

The brief for the library was that is must accommodate 600 reader spaces together with all required support systems, book storage / racking, study spaces and state of the art information technology facilities. The library, as designed, has a total volume of 30,000 cubic meters. The library was to be occupied from Monday to Saturday from 8am to 10pm and to accommodate 600 people at peak times, which was taken as the month of May when students are preparing for exams.

 

Award Winning Features for Innovation in Design

Dynamic thermal modelling was used to develop the façade design of a building of large volume, at a time when such modelling was in the early stages of its use in Ireland.


The performance of the constructed building in use confirmed the results of the dynamic thermal modelling in relation to the sizing of the air inlet openings, in achieving comfort conditions within the library space.


The construction and profile of the sails allow for the occupied space to be shaded from solar gains from southerly sun, but for daylight to penetrate through easterly glazing and through carefully oriented skylighting.


The manner of eliminating peak solar gains in the library, which allowed for mechanical cooling systems to be eliminated and the space to be naturally ventilated, using a “greener” design and a more cost effective solution.


The maximum usage in design of the building form, mass and location, which was the cornerstone of the concept design.


The sophisticated control strategies, which were developed to minimise energy consumption and to maximise comfort for users of the internal spaces.


The visual impact of the internal spaces, which reflects the considerable attention devoted to the co-ordination and detailing of the m&e installations.


The design concept was that this area be naturally ventilated and be constructed to maximise the use of natural daylight, taking into account that the main façade of the library would be facing south. This challenge to the Design Team and in particular to Varming Consulting Engineers was to develop an energy efficient design, which would create conditions within the space that would comply with BRE Guidelines.

Media

4 photos

Building Activity

  • pdy
    pdy updated 39 media, updated, added a digital reference, removed a media and uploaded 4 media
    GMIT_library.jpg GMIT.jpg LibaryGMIT.jpg
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • Georgi Sokolov
    Georgi Sokolov updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com
  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov updated
    about 6 years ago via OpenBuildings.com