Gabriel Pereira Secondary School

Edit profile
Gabriel Pereira Secondary School
The project assumptions for the Gabriel Pereira Secondary School Modernization was to expand the collective spaces, the reorganization of the program given the appropriateness to the existing buildings, improving the flexibility of spaces and ensuring accessibility to all. Also, was still intent to renovate and refurbish all the classrooms, increase the conditions for sports practice and adjust the outer space of the whole school. The GPSS is located in an area annexed to the city walls, separated from it by the University Avenue which has an intense traffic. Coming north is bounded by a local street access to residential dwellings and the school itself. The Lot of the school is split into two platforms: the lowest, where there is access to the school, occupied by the refurbished Classroom Blocks and the new central Block; the higher elevation that will be available to outdoor sports. Sports Pavilion and the new Gymnasium. As the very name indicates, the most important intervention of the GPSS project is related to the introduction of the Central Building that extends to the existing blocks, connecting them. The central body is organized along the street that gives access to the school opening up on a courtyard / square - the central element of the project. On the ground floor, next to the courtyard there are the social spaces and living: Student Room, Dining / Kitchen area and Covered Inside. The student room that opens onto the courtyard contains a range of small spaces with different uses: stationery, bar, bathrooms, AE, reprographics. The department is also on the ground floor at the entrance, providing easier access for students and parents. The four workshops and its dependencies, also on the ground floor, are developed to the northwest in a volume that accompanies the longitudinal edge of the school, creating a street front that becomes more urban intervention. The gallery surrounding the courtyard outside the central Block articulates with the new academic existing Blocks. The top floor is assumed as a longitudinal volume, light and white. The Library on entering emphasizes the importance of social spaces in the courtyard. To the northwest are developed through a gallery within the ICT rooms, administrative areas and a small auditorium that draws a curve on a balcony finish off the top of the building. The existing blocks in the GPSS presents autonomous flags square plan with central covered courtyard, connected by galleries outside. These flags dating from the late 60th and presents itself as a pragmatic, simple and economic but because of that they have a big problem with regard to thermal, acoustic treatment and HVAC infrastructure. The transformation of the existing classroom blocks focused especially on structural reinforcement and consequent design of the geometry of the roof. In these blocks the Heating/Cooling System is made by use of passive geothermal system leverages the existing courtyard typology improving the efficiency and ensures appropriate temperatures throughout the year in a city where the temperature range has very high variation.

Media

20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com