Forest Garden
The client himself came up with the name "Forest Garden" for the house in Heyri. It still has the original topography, which rather makes it deserve to be called the "mountain Garden." When I first visited the site, there was a little bit of a flat land that must have been the original site for the old house, but it was impressive to see how the mountain was running downward. In order to settle a house onto the land, without destroying the shape of the surrounding nature, it was necessary to place it on the edge and the rest, the land and trees, in the center. The client wanted to have a simple space to live in, while using the rest of the land as an independent space separately. So I divided the space into a main and a detached building and let them take up the edge. The two buildings were connected with a layer between them. In other words, one was added to the other to create one. As a result of every part playing a role to create a whole, the house has to be seen from different angles. Creating a flat space on a slanted hill was done by dividing the space along the slope. Sometimes it gets buried under the ground and other times it shows up on the surface. But it could be adjusted through the cracks that are connected to the ground. Cracks can be a formality that signifies a space, but they also refer to an act of opening or extension. For a mountain and a house to have a favorable symbiosis with each other, they need to be open towards each other as well. A flat land was created on the roof. First, a wide panel was built, which was covered with earth to be linked to the mountain and a forest was replaced with something artificial, not from an environmental or ecological perspective. When a mountain, a forest, a house and a village give way to each other just a little bit, they can become one.


20 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via