Football Stadium Antwerp
Antwerp Football Stadium Football temple in the centre of a landscaped park For years Antwerp – the largest city in Flanders – has been waiting for a new, multifunctional stadium for its two active football clubs: Germinal Beerschot Antwerp & FC Antwerp. The potential organisation of the Football World Championship in 2018 in Belgium is a golden chance for Antwerp to build a football temple that a city of its size deserves. The site at which the stadium is planned is Petroleum-Zuid: a pleasant piece transition from the historic city centre past the new Palace of Justice to the renovated Schelde quays. The site lies alongside the de Schelde River. The proximity of the motorways and a railway network give this site an additional gateway function. The possibility of serving a gateway function has been seized. Without doubt, for many spectators this stadium will become an entrance to the metropolis. Around the stadium a landscaped park has been designed that allows land and flow to flood into one another in one giant pendulum movement. In view of the large masses that are mobilised by the mega-events (football, concerts, …) it is a challenge to create a synthesis between landscape and the easy flow of visitors. For this synthesis between land – landscape – flow, inspiration was found in the de Schelde river delta with its changes between land and water. From this delta model a rolling landscape was developed that is criss-crossed by broad footpaths. This landscape guides visitors in a rolling wave movement past the impressive current of the de Schelde, via the Schelde quays, deep into the centre of the city. The route from city to stadium forms, as it were, the link between the city of Antwerp and its football clubs. Parking facilities are seamlessly integrated in the park along the inside within as green a framework as possible. The highpoint of this landscaped park is the football stadium. Like a monolith with matching rolling design, the stadium lies like a pearl in the elbow of the park: a hinge point between land and river. The volume of the stadium transitions into the rolling hills and is thus perfectly integrated into the surrounding landscape. To give the design extra emphasis, a solid facade facing was chosen. As a result, the volume claims its place as the main function in the new park. The stadium itself is a multifunctional building. As well as infrastructure for events it also offers plenty of space for offices. This office area is separated from the stands by a broad inside street and can thus function as a fully autonomous volume. The stadium is given an additional accent by being positioned on a base. This base acts as a large promenade. Here there is room for shops, cafés and restaurants, which bring spectators together before and after events. The stadium empties out onto a large square that stretches out to the de Schelde. This square acts as an assembly and meeting place for visitors before they head off in the direction of the event. From the roof over the base, which functions like a raised square, spectators can reach the stands quite quickly. The stadium has room for 25,000 people but provides the possibility for expansion at the head ends so that the stadium can be adjusted to the requirements for the organisation of a football world championship.


30 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via