First Hawaiian Center
First Hawaiian Center is the tallest building in Hawai ʻi.

Located at 999 Bishop Street in downtown Honolulu near Bishop Park, the First Hawaiian Center is the world corporate headquarters of First Hawaiian Bank, Hawai ʻi's oldest bank and multi-billion dollar company established by Charles Reed Bishop, consort of Princess Bernice Pauahi Bishop. First Hawaiian Center features the 24,000 square feet (2,200 m²) of open plaza, park space and waterways in the middle of downtown Honolulu's financial district cityscape of towering commercial buildings and congested streets. It is within walking distance of the Ali ʻiōlani Hale, Cathedral of Our Lady of Peace, Hawai ʻi State Capitol and ʻIolani Palace. Considered a "unique marriage of commerce and the arts," First Hawaiian Center features three floors devoted to The Contemporary Museum for an art gallery of local Hawaiian works.. The First Hawaiian Center is home to the Innovation Center Pacific.

First Hawaiian Center was completed and opened in 1996 by Chairman and Chief Executive Officer of First Hawaiian Bank Walter A. Dods, Jr. With over 645,834 square feet (60,000 m²) of space and a height of 429 feet (131 m), the building cost over USD $175 million to construct. The architects were from the firm Kohn Pedersen Fox Associates.

First Hawaiian Center planning was met with controversy as Hawai ʻi residents became concerned about the effect skyscrapers would have on the he Hawaiian landscape. Architects compromised with the use of Hawaiian architectural principles used in most contemporary Honolulu urban projects like those employed by architects of the Hawai ʻi Convention Center. Metaphoric designs were used in reference to natural phenomena found in Hawai ʻi. Two distinct architectural forms resulted in the compromise, one for the makai side facing the ocean and one for the mauka side facing the mountains. Horizontally louvered windows framed views of the sea and the horizon while vertically proportioned windows faced the mountains. A great deal of effort was made to incorporate as much natural light into the building interiors.


2 photos

Building Activity

  • removed a media and updated a digital reference
    about 5 years ago via
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator