Fiona Stanley Hospital

HASSELL, STH & Hames Sharley design Western Australia's flagship health facility
The brief required a facility to provide a nurturing healthcare environment. A 
patient-centric service delivering care in the most user friendly manner to 
southern Perth and acting as a hub for state wide tertiary services. Detailed 
precedent and site investigation combined with extensive staff, community and 
stakeholder consultation and a shared team vision have created an original and 
exciting development unique to Western Australia.
The building design is inspired by the natural bushland setting. The core hospital 
is massed into three distinct components: the podium; central spine; and ward 
towers. This reflects the planning approach, supports the wayfinding strategy and 
promotes an identity unique to its setting.
The imagery of the bush and its native flora are reflected in the differing strata 
of the elevational treatment to the podium. Exposed concrete columns and shading 
fins represent the mature and young bushland growth, connecting areas of solid 
cladding and glazed 'voids' that represent the canopy. This idea continues through 
to the interior. The central spine connects all key facilities and provides access 
via lifts to the ward towers. Its roof is punctuated with apertures designed to 
provide a filtered dappled light to the space echoing the effect of the tree 
canopy.
Ward facades are inspired by the Banksia flowers unique to this location. A 
repeating geometric diamond pattern with projecting canopies mirroring the open 
seed pods and providing solar shading to the bedrooms behind. They can be seen from 
afar and provide a unique memorable identity for the hospital.
The application of evidence based design (EBD) elements to the healthcare 
environment presented the opportunity for the team to explore innovative concepts, 
interactions and ways of connecting space, light, colour, views and the outdoor 
environment to achieve a positive experience for the patient, their family, staff 
and visitors with the goal of improving clinical outcomes. Floors are penetrated by 
a network of accessible landscaped courtyards and open ended corridors defining the 
building massing, offering external access and views and orientating the user 
within the footplate. Efficient utilisation of human resources and retention of 
high quality clinical personnel is encouraged by creating an environment that 
promotes and enables collaborative work practices, flexibility, efficiency and 
productivity.
With careful minimisation of building footprints and the maintenance of flora and 
fauna in sensitive areas, the hospital works towards a balanced ecology in urban 
development. The presence of the protected Carnabys Cockatoo on the site led to the 
retention of a swathe of natural bushland. During site clearance mature trees were 
salvaged, seeds collected and cuttings taken for propagation. These will be 
returned to site and contribute to creating a natural setting.
Informal gathering spaces, contemplation points and wander paths combine with 
landscape courtyards and roof gardens creating a rich and unique sense of place. 
Buildings are designed on the basis of sustainable first principles by maximising 
passive design elements and combining them with complementary active systems.
This project is designed by The Fiona Stanley Hospital Design Collaboration, 
comprising HASSELL, STH & Hames Sharley.

Media

13 photos

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • Kiril Pavlov
    Kiril Pavlov updated 78 media, added 2 digital references, uploaded 13 media and updated
    olva 16644 3 fsh image003 1000pixelswide evsb 16644 1 fsh main image 1000pixelswide cjdx 16644 2 fsh image002 1000pixelswide nbtf 16644 4 fsh image004 1000pixelswide ralp 16644 5 fsh image005 1000pixelswide kygi 16644 6 fsh image006 1000pixelswide dtxb art south lg xpjt art concorse dusk lg orqf art concorse night lg bwws art main entrance lg bxvh art main reception lg zyum art north lg tqjr art northeast lg
    about 5 years ago via OpenBuildings.com