Farm House
FARM HOUSE AT TOTEN, NORWAY Address: Toten, Norway Year of design: 2005 - 2006 Year of construction: 2007 - 2008 Client: Ane Kristin Rogstad og Trond Nygård Architect: Jarmund / Vigsnæs AS Architects MNAL Einar Jarmund Håkon Vigsnæs Alessandra Kosberg Assisted by: Nikolaj Zamecznik Contractor: Byggmester Rotstigen AS Gross area: 165 m² (gross) / 150 m² (net) Photography: Nils Petter Dale This is a small house for two historians and their children. The site is an abandoned farm which the client inherited, overlooking the lake Mjøsa. The existing old farmhouse is not insulated and is now used for guests and storage. The existing barn on the farm had to be torn down due to rotten main structure. However, the cladding of the barn, more than 100 years old, was still of good quality and is reused as exterior cladding and terraces for the new house. Some of the old planks are cut with a varied width. These diagonals are used to adjust the horizontality of the cladding towards the sloping lines of the ground and the angle of the roof. The spatial complexity, exposed construction, and material simplicity of the barn has inspired the new architecture in a wider sense. From the main entrance to the south, the interior organization has a dual focus; opening the whole facade towards the lake to the north, and at the same time stepping the central space downwards to the terrace at the west side of the house. The series of common spaces are visually connected, opening the full length of the house. Above, there is a children’s loft, below the parent’s part. The main section rises towards the south to allow for the low winter sun to enter the building. The glazed and lofty winter garden works as a heat collector in winter and a heat buffer for the rest of the house during summer. The floor area is modest, about 150 m2. The main construction and surfaces is made of wood and wooden plywood, windows lined with aluminum, ground floor is exposed, polished concrete. There is 40 cm of rock wool insulation in the roof construction, 20 cm in the walls. There is water based floor heating combined with a wood burning stove using firewood from the nearby woods.


40 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via
  • added a digital reference
    about 5 years ago via