Faculty Club Tilburg University

Edit profile
Faculty Club Tilburg University

Tilburg University has extended its campus with the Faculty Club, a multipurpose pavilion for the academic staff and their guests. Shift architecture urbanism took the initiative to reanimate the quintessential quality of the Tilburg campus: strong solitary buildings in the green. The monumental modernism of Jos Bedaux served as a frame of reference. Bedaux designed the first – still the best – buildings for the university in the sixties.

By creating a strong formal relation between the existing university buildings and the new Faculty Club, an ensemble of omni-directional solitaires is created. This enables one to recognize the Faculty Club as part of the university, despite its peripheral forest location and exclusive program.

The Faculty Club is designed as a carved-out-monolith, one simple box in which transparency and massiveness melt together. The central restaurant is carved out from the centre, creating a tunnel-effect in the front façade. In order to strengthen its solitaire character the building is lifted from the ground. The height difference is bridged by outside stairs and a ramp integrated within the front façade.

Each façade has only one window. By recessing each window, outdoor spaces are created within the front and rear façades. These mark the entrance in front and form a large covered terrace in the back. The simplicity and plasticity of the three-dimensional window treatment further contributes to the building’s sculptural qualities.

The primary program consists of a restaurant for eighty persons, a lounge and two conference rooms. The secondary program consists of a kitchen, storage space and other services. The further the functions are situated from the campus, the more intimate and informal the space becomes. The conference rooms look out over the campus, while the lounge completely relates to the forest and the garden. All main functions are physically linked by a transparent axis running the length of the building.

Both the lounge and the restaurant are connected to the carved-out terrace situated at the rear of the building. A four-rail system of sliding windows enables one to open up two-thirds of the total eighteen meters of glass façade. This intensifies the experience of the forest without the visitor having to step outside the building envelope.

Description from the archtiects

 

Media

10 photos and 3 drawings

Building Activity

  • Joana Lazarova
    Joana Lazarova updated 73 media, updated and uploaded 13 media
    Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University Faculty Club Tilburg University
    about 5 years ago via OpenBuildings.com