Erick van Egeraat Office Tower

Edit profile
Erick van Egeraat Office Tower
The Mahler4 office tower is part of an expressive ‘High-Rise’ urban development
south of Amsterdam. Located in the proximity of the city centre and with direct
access to the urban network of public transport and motorways, the project has
the potential to benefit from its unique location. The ambitious programming of a
lively, high-density mixture of offices, housing, retail and public space, designed
by nine international architects, all contribute to an exceptional project of
metropolitan scale. The urban concept for this location as developed by the
Architecten Cie is based on a vertical layering structure with the anatomical
analogy of legs, torso and head. The Mahler4 office tower challenges this
Masterplan further and proposes to create an explicit tactile and emotional
experience out of the stacked block structure. Both an innovative composition of
shifted volumes and a transformation from a light to heavy materialisation, it
creates an expressive landmark which appears different from every angle. Each
of the three sections of the building reveals its own character and material
expression and offers space suited to potentially different tenant requirements.
Spacious office floors are combined with internal voids to enhance internal
connections and spatial quality. Carefully defined lines of vision offer views to the
surrounding environment. The overall representative image contributes to the
creation of innovative and outstanding office facilities on this location. The Erick van Egeraat office tower is part of an expressive ‘High-Rise’ urban developmentsouth of Amsterdam. Located in the proximity of the city centre and with directaccess to the urban network of public transport and motorways, the project hasthe potential to benefit from its unique location. The ambitious programming of alively, high-density mixture of offices, housing, retail and public space, designedby nine international architects, all contribute to an exceptional project ofmetropolitan scale. The urban concept for this location as developed by theArchitecten Cie is based on a vertical layering structure with the anatomicalanalogy of legs, torso and head. The Erick van Egeraat office tower challenges this Masterplan further and proposes to create an explicit tactile and emotionalexperience out of the stacked block structure. Both an innovative composition ofshifted volumes and a transformation from a light to heavy materialisation, itcreates an expressive landmark which appears different from every angle. Eachof the three sections of the building reveals its own character and materialexpression and offers space suited to potentially different tenant requirements.Spacious office floors are combined with internal voids to enhance internalconnections and spatial quality. Carefully defined lines of vision offer views to thesurrounding environment. The overall representative image contributes to thecreation of innovative and outstanding office facilities on this location.

Media

5 photos and 4 drawings