Enterprise Ireland Webworks Innovation Centre

Edit profile
Enterprise Ireland Webworks Innovation Centre
ENTERPRISE IRELAND WEBWORKS INNOVATION CENTRE Area: 4,700m2 Stage: Completed Design Date: Mid 2003 The building is a state-of-the-art regional technology hub that provides contemporary multi tenant office facilities, and is situated on the former site of the Bandon Railway Terminal at Albert Quay. The site is located within the Commercial Core Area / New Office Quarter zoning of Cork City. The design approach is to provide Cork with a high quality designed webworks facility, which responds to the brief, is sensitive to the site context and adds a building of the highest architectural standard to the city centre. The result is a 4,700 sq.m Four storey building with an underground basement car park. The massing of the building is designed in relation to the future context of the Eglington street scape. The western façade of Eglington Street, running perpendicular to the River Lee, commencing with the elegant two storey Albert Quay House, and terminating with a 17 storey tower currently under construction, to the south . The Webworks building has an important role to play in translating this dramatic step in scale. The building steps from a four storey mass to the south, to a three storey plus penthouse to the north, with the interconnecting atrium space expressed at roof level with a dramatic mono pitch roof sloping up from the north, in reference to the rise in scale of the whole city block. The facility is entered off Eglington Street by forming a 6 meter wide ope in the existing high stone wall which runs the length of the site, which was deemed worthy of retention. The 4 storey high central atrium is set out on the centre of this ope, and floating rendered panels to either side articulate the north and south floor plates. The atrium is the heart and focal point for all the circulation routes to the large array of tenants in the building. Connecting all levels with open access spiral stairs and lift core, the atrium also accommodates attractive highly visible “breakout spaces` at each level to the main glazing of the atrium, providing animation to the façade when viewed from the street below, and encouraging occasional meetings and interaction between tenants. The north and south elevations are fully glazed, incorporating opening sections for natural ventilation, with slim spandrel panels indicating slab and raised access floor behind. The Webworks Art collection. The central atrium space houses a selection of art work specially selected for the building from local artists, by the architects. Of particular interest is the sculptural installation to the back of the lift core, commissioned by STW from the artist Joy Gerrard, which can be enjoyed from a variety of levels to the rear of the atrium and provides a sense of discovery when circulating the building.

Media

18 photos and 22 drawings

Building Activity

  • Nadezhda Nikolova
    Nadezhda Nikolova updated 55 media and updated
    about 4 years ago via OpenBuildings.com
  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added 2 digital references
    about 5 years ago via OpenBuildings.com