Elm & Willow House
Australian architectural practice Architects Eat recently has completed the restoration of the existing Edwardian house and named it as ELM & Willow House. The U-shaped plan was organized to enclose a courtyard, which to provide a series of visual layering between the spaces, while also creating a better relationship between inside and outside. Our intention was to create an “Inside is outside is inside” environment, where inside and outside spaces were interchangeable elements. Architects Eat ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat + Project description courtesy of Architects Eat This project involves restoration and alteration to the existing Edwardian house, and the demolition and construction at the rear for a new addition. The transparency and openness of the new part is a deliberate counterpoint to the introverted Edwardian house with its dark central corridor. Our intention was to create an “Inside is outside is inside” environment, where inside and outside spaces were interchangeable elements. The project evokes a certain reference to the Farnsworth House by Mies van der Rohe, and many courtyard houses in Melbourne by McGlashan and Everist. ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat The two mature Elm and Willow became the constraints to the project. They informed the arrangement of our new addition, and together with passive solar orientation the result is a U-shaped plan enclosing a north-facing courtyard. ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat The structure is suspended over the ground to avoid damaging the critical root zones of the two trees. The concrete floor and roof slabs are meticulously detailed, with significant input from our structural engineer, to appear and feel light, floaty and airy, a dialectic relationship between weight and material. This quality is enhanced by a skeletal structure of “skin and bones”, in which the non load-bearing glass sliding windows become a mere breathing skin between occupants and the outside world. ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat Internal planning strategies were devoted to the spatial hierarchy, in an interplay of inner and outer, and sequence of spaces. The link between the old and new is merged into the layering of spaces where inside and outside becomes one – the transparency of the borders separating interior and exterior allows the eye to perceive other elements that create the spatial order: fences, trees, stones, woods, clouds and borrowed landscape. ELM & Willow House, image courtesy of Architects Eat The addition has a passive ventilation system, whereby louver windows promote cross ventilation. The building materials specified are non-toxic and from renewable resources. The concrete structure provides thermal masses to the house with the slabs further insulated to minimise heat loss. All glazing are double-glazed to provide comfort to the interior, and the deciduous trees provide essential shading to the house during summer. Energy and water-saving fittings have been used throughout, and rain water is harvested for use in the gardens. A new carport with grid-connect solar power panels is in the design process. It was a total of 3 years from the first meeting with the clients to the day they moved back into the house, during which the construction took 18 months, the client found passions in designing his gardens and their first child was born. It is a house for enjoyment, living in landscape with the family, and appreciation of tranquillity, intimacy and sanctuary – which were our original brief. ELM & Willow House - Floor Plan, drawing courtesy of Architects Eat ELM & Willow House - Elevation, drawing courtesy of Architects Eat.

Media

7 photos and 2 drawings

Building Activity

  • Ontotext
    Ontotext updated
    about 4 years ago via Annotator
  • lucas jankowski
    lucas jankowski commented
    "my" favourite one. i love the bathroom, love open spaces ...
    about 5 years ago via Mobile
  • updated a digital reference
    about 5 years ago via Annotator