Electrical Substation, Innsbruck
A consistent plane that contains future projections lends unity to the location and exerts an alternative form of control over potential developments. The foundation of a coherent surface that is capable of absorbing later pragmatic differentiation is a simpler and richer option than trying to govern future development of the site by spinning a web of anticipatory regulations.

The leftover plot bordering the crowded centre of Innsbruck is defined as a plateau made of one material that follows and incorporates the folds of the landscape like a flexible skin and even covers the electrical substation on the location. The plateau contains the potential for future development on this under-exploited site: lines of sight and directions of movement are traced in the ground plane, forming a virtual infrastructure.

The electrical substation is smoothly incorporated into the plateau, like a hump in the landscape. Glass strips, which illuminate the building from within, contribute to the acceptability of the building. Instead of being an alien technical object that poses a threat to its surroundings, the switching substation is thus integrated, almost domesticated, in its placement within the town.

Media

2 photos and 1 drawing

Building Activity