Eko Park Istanbul
This complex was designed for a location in the west of Istanbul, along the airport road between Highway D-100 and TEM Highway. Due to the wave of migration from Anatolia to Istanbul which began in 1975, this region grew excessively and in an unplanned manner, resulting in extensive urban sprawl with no infrastructure until the 90s. After Bagcilar rose to the status of a district in 1992, work was carried out for modern urbanization and today the infrastructure problems are largely resolved. If we think that in the coming years the visage of this space will be altered, the structure, which will not obtain references about the present from its surroundings and will shape itself through the inner world it has conceived, will form a context for the buildings that will emerge in its environs. While the structure creates an inner world, it does not build a wall barring the outside; on the contrary, it forms an outside that bears clues as to the inner world it displays. The spaces the project has formed through flexible plan solutions allows for various possibilities of use and can respond to different functions that can change over time; thus, the building’s sustainability acquires special meaning in this area which has undergone change at various times. The project aims to be ecological by taking into consideration environmental factors such as sun, wind, and rainwater. This ecological structure is conceived not only through the capability of producing its own energy but also by offering a natural lifestyle. The project, which from the outside is perceived as 6 high buildings, manifests itself from the inside as a single mass with different heights. The building is formed of shopping areas and office floors of different square meters. Therefore, it produces different and various office spaces. The topography on which the project is situated has a difference in elevation of 2 floors. The shopping and food-and-drink areas situated on this difference in elevation find there place precisely at the hub of the stepped landscape that was created. At this point, from which the entire project can be perceived, the structure which surges up from the ground displays the way in which it ascends. As for the office spaces, they take in the landscape from a bird’s-eye view and can still be part of the landscape even at the 16th floor. The fact that the spaces in the structure recede toward the upper levels allows the sky to be seen and lightens the scale of the building. With the sky in its background it makes evident the rising of this landscape element; just as if the landscape had risen from the ground and had made room for living spaces within it. Thanks to this, the project saves the landscape from being an element which we merely trod underfoot and transforms it into a space in which we find living room to live. Different points of view and communication relationships emerge from the manner in which the building has been formed. It enables many different vistas to be taken in from every single point. For example, the structure that you see rising in the distance while you are sitting in the restaurant seems to envelope you as it widens downward. The fact that in a sense you are at a distance from it and in a sense you are right inside it manifests the perceptive value of the building.

Media

18 photos

Building Activity

  • OpenBuildings
    OpenBuildings added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com
  • added a digital reference
    about 5 years ago via OpenBuildings.com